Ingenieursbureau AlhpA20 doet de onderzoeken om te komen tot de wettelijk voorgeschreven planproducten. Daarbij onderzoekt het ingenieursbureau onder andere wat de verkeerseffecten zijn van het voorkeursalternatief. Maar ook de gevolgen op het gebied van geluid, lucht, water en natuur worden in beeld gebracht. Dit alles krijgt uiteindelijk een plek in het milieueffectrapport. Verder maakt het ingenieursbureau in vier ontwerpstappen een wegontwerp. Samen met het landschappelijk bureau Feddes/Olthof-Next maakt het ingenieursbureau bovendien een Vormgeving- en inpassingsplan. Het doel van dit document: zorgen dat de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en de inpassing van de weg tijdens en na de werkzaamheden zo goed mogelijk is.
Gezamenlijke visie
Manager planproducten Ellen Kuiper van het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel – Gouda heeft een sleutelrol bij dit alles. “Ik begeleid het ingenieursbureau bij het werken aan de planproducten en houd daarbij de samenhang in de gaten”, vertelt Ellen. “Ook kijk ik goed naar de kwaliteit van de onderzoeken en bewaak ik dat ze zorgvuldig en op tijd tot stand komen. Mijn einddoel: een technisch uitvoerbaar en maatschappelijk, politiek en juridisch verantwoord projectbesluit. Dit moet er in 2024 liggen.”
Bij het werken aan de planproducten betrekt het project ook de buitenwereld, benadrukt Ellen. “De omgeving heeft bijvoorbeeld aan het begin en aan het eind van het opstellen van de inpassingsvisie bijgedragen aan het document. Dit gebeurde onder andere door het organiseren van digitale werksessies met bestuurlijke partijen in de omgeving. Die partijen mochten de conceptvisie ook nog aanvullen en hebben deze uiteindelijk goedgekeurd. Daarmee is het een gezamenlijke visie geworden, en niet alleen de visie van Rijkswaterstaat.” In de volgende fase wordt de omgeving op eenzelfde manier betrokken.
Participatie is onmisbaar
De inbreng beperkt zich niet alleen tot bestuurlijke partijen als gemeenten, de Provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap, stelt Ellen. “Tijdens de participatiemomenten die het project ieder jaar organiseert voor alle belanghebbenden en belangstellenden verzamelen we ook input. En in 2023 is er natuurlijk inspraak mogelijk op het ontwerpprojectbesluit en het milieueffectrapport. Deze participatie is onmisbaar om uiteindelijk te komen tot een maatschappelijk gedragen eindresultaat.