Volgens Elsbeth Faasse, veiligheidskundige bij Rijkswaterstaat, is een compleet waterdicht Gouwe-aquaduct haast onmogelijk. ‘Dit soort objecten werken, onder andere door de eigenschappen van de ondergrond. Verhelpen is een utopie, maar het verminderen van de lekkages moet mogelijk zijn.’ De komende tijd gaat het projectteam onderzoeken welke maatregelen hiervoor kunnen worden getroffen tijdens de realisatie van de wegverbreding.
Minder slijtage pompen
Een gevolg van de lekkages is dat de pompinstallaties van het aquaduct extra hard moeten werken. Faasse: ‘Het lekkende water wordt samen met het hemelwater opgevangen in een pompruimte, waarna het wordt teruggepompt in de Gouwe. Het verminderen van de lekkages kan veel geld besparen. De pompen hoeven dan namelijk minder vaak aan te slaan, met minder slijtage en onderhoud tot gevolg. Je wil niet dat de pompen stukgaan door het vele lekkagewater en dat je allerlei noodmaatregelen moet treffen. Dat zou namelijk ook gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de A20.’
Efficiëntie en haalbaarheid
Volgens Faasse zijn er voldoende technische mogelijkheden om de lekkages te verminderen. ‘Maar we zullen daarin ook een financiële afweging moeten maken. Zeker omdat het Gouwe-aquaduct zelf niet zal worden verbreed en in die zin dus geen hoofdonderdeel is van het A20-project.’ De komende tijd zal moeten blijken welke maatregelen voor het verminderen van de lekkages efficiënt en haalbaar zijn.