Terugblik op ondertekening Startbeslissing
Vanwege de economische crisis was de aanpak van het fileknelpunt op de A20 in 2013 met drie jaar uitgesteld. Een succesvolle lobby van de regio en een motie van de Tweede Kamer hebben geleid tot een versnelde aanpak van de studie. Op 13 februari 2017 heeft Minister Schultz het startschot voor de verkenning gegeven. Dit deed zij in aanwezigheid van bestuurders van de provincie, gemeenten en het Hoogheemraadschap. Deze organisaties gaan deelnemen in een bestuurlijke adviesgroep voor het ministerie.
Minister Schultz: “De A20 is een cruciale route voor het internationale goederenvervoer tussen Rotterdam en Duitsland. Met dit project verbeteren we de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Utrecht, maar ook die van de regio Midden-Holland. De weggebruikers en goederen zijn straks sneller op de plek van bestemming, wat goed is voor de economie.”De startbeslissing kunt u nalezen via onderstaande link:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/02/13/startbeslissing-a20-nieuwerkerk-a-d-ijssel-gouda
Waar staan we nu?
De verkenning bestaat uit een groot aantal verschillende onderzoeken. Denk aan verkeersonderzoeken, het uitwerken van verschillende alternatieven en het onderzoeken van de effecten op de omgeving. Een ingenieursbureau gaat deze onderzoeken doen. Het projectteam is op dit moment bezig met de opdrachtverlening daarvan. Vandaar dat u even niets van ons heeft gehoord.
Wat gaan we doen?
In het eerste deel van de verkenning gaat het om het op een rij zetten van allerlei mogelijke maatregelen. Die worden (op hoofdlijnen) uitgewerkt en beoordeeld op wat hun bijdrage is aan de doelen, wat de effecten zijn en wat ze kosten. De kansrijke maatregelen gaan mee naar de volgende fase, de minder goede maatregelen vallen dan af. Die periode loopt tot eind 2017. Bij die uitwerking en beoordeling betrekken we ook de omgeving.
Het tweede deel van de verkenning loopt tot eind 2018. Dan gaan we kansrijke maatregelen verder uitwerken. Dat heeft als doel dat de minister eind 2018 kan besluiten welk alternatief de voorkeur heeft (de voorkeursbeslissing).
Doorkijk naar vervolgfasen
Het alternatief uit de verkenning wordt vervolgens in meer detail uitgewerkt tijdens de zogeheten planuitwerkingsfase. Uiteindelijk wordt dat alternatief in een Tracébesluit vastgelegd. Dat zal rond 2020 plaatsvinden. Bij die besluitvorming is formele inspraak en beroep mogelijk. De daarop volgende fase is de uitvoering. Er is geld voor de uitvoering vanaf 2023, maar omdat de provincie onderzoekt of zij geld kan voorschieten bestaat de mogelijkheid dat we een jaar of misschien wel 2 jaar eerder kunnen beginnen met de werkzaamheden.
Hoe kunt u meedoen?
De provincie, de gemeenten en het Hoogheemraadschap nemen deel in de projectorganisatie. Daarnaast willen we ook vertegenwoordigers van belangenorganisaties, omwonenden en bedrijven in de directe omgeving betrekken. Een aantal organisaties zijn al betrokken geweest bij het opstellen van de startbeslissing. Het kan ook zijn dat u nu pas voor het eerst over dit project leest. We staan zoals gezegd nog aan het begin en er komen diverse mogelijkheden om mee te doen met het project. Wilt u ook meedoen dan kunt u zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar A20@minienm.nl. We gaan u in elk geval bij de volgende onderdelen actief benaderen:
Het meedenken over alternatieven voor verbreding van de A20 en andere aanvullende maatregelen om de files te verminderen en verkeersveiligheid te verbeteren;
Het meedenken over meekoppelkansen die, als we toch aan de slag gaan, mogelijk meegenomen kunnen worden (denk aan de inzet van de fiets of ‘Smart mobility’);
De trechtering waarbij de minder goede maatregelen afvallen en de kansrijke alternatieven overblijven om verder uitgewerkt te worden (eind 2017);
De verdere uitwerking van de kansrijke alternatieven (in 2018);
De samenstelling van het voorkeursalternatief, dat bij afronding van de verkenning in de voorkeursbeslissing komt (eind 2018).
Het traject A20 Nieuwerkerk aan de IJssel - Gouda
Tip: Symposium slimme gezonde stad
Op 11 mei vindt er in Schiedam een symposium plaats met als thema de slimme en gezonde stad. Tijdens deze dag wordt onder andere duidelijk hoe de aanleg van A4 Delft-Schiedam de motor was voor programma’s als ‘Schiedam in beweging’. Een van de workshops die dag gaat over het omzetten van een bedreiging naar een kans. “Rijkswaterstaat gaat een weg aanleggen, verleggen of verbreden? Ziet u dit als een bedreiging? Hoe zet u die dan om in een kans?”
Projectteam A20 Nieuwerkerk – Gouda
april 2017