De bijeenkomst had een inloop van 17:00 tot 21:30 uur en een plenaire presentatie in de avond. Het projectteam, vertegenwoordigers van de gemeente Zuidplas en de provincie Zuid-Holland waren aanwezig om in gesprek te gaan over de stand van zaken van het onderzoek met bewoners, weggebruikers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Mensen worden graag betrokken bij het project, zo bleek uit de hoge opkomst.
Gedurende de bijeenkomst kwam geregeld het onderwerp geluid ter sprake. Met name bewoners van Nieuwerkerk aan den IJssel ervaren hinder van de A20. Het projectteam kon vertellen dat geluid een belangrijk thema is in de volgende fase van het onderzoek van de MIRT Verkenning. Het is een van de criteria waarop de maatregelen worden beoordeeld.
Naast geluid was verkeersveiligheid van de A20, van de A12 bij het Gouwe-aquaduct en ook van de parallelwegen een veelgehoord onderwerp. Aangegeven werd dat veel sluipverkeer op de parallelwegen rijdt, wat negatief doorwerkt op de veiligheid voor fietsers. In het project wordt onderzocht hoe de veiligheid op zowel de A20, een deel van de A12 als ook de onderliggende wegen verbeterd kan worden.
Naast de veiligheid werd ook aandacht gevraagd voor de doorstroming op het onderliggend wegennet, met name door de plannen voor woningbouwontwikkelingen in de Zuidplaspolder. In het project wordt in afstemming met de regionale overheden in beeld gebracht welke ontwikkelingen op welke termijn aan de orde zijn. Daaraan gekoppeld wordt bekeken wat dit betekent voor de doorstroming op zowel het hoofd- als ook onderliggend wegennet.
Om half acht ’s-avonds werd een plenaire presentatie gegeven door de projectleider en de inhoudelijk expert. Tijdens deze presentatie hebben zij een beschrijving gegeven van het onderzoek naar de knelpunten, naar de maatregelen, de beoordeling daarvan en de totstandkoming van de in de volgende fase verder te onderzoeken maatregelpakketten. De inhoud van de presentatie wordt met nadere toelichting verwoord in het eindrapport van de eerste projectfase, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD wordt in december in bestuurlijk overleg besproken en komt na vaststelling voor iedereen beschikbaar via de projectwebsite. In januari 2018 krijgt iedereen de gelegenheid om de stukken te lezen en om er een formele reactie op te geven. Daarna worden de maatregelpakketten meer in detail uitgewerkt, waarbij ook de omgeving betrokken wordt. De Verkenning zal eind 2018 worden afgerond.
Nadere berichtgeving over het moment waarop de informatie beschikbaar komt en de bijbehorende procedure volgt via de projectwebsite www.mirta20nieuwerkerkgouda.nl.
Aan het einde van de presentatie stelde de omgevingsmanager van de MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda, Sasa Jankovic, zich aan de zaal voor. Hij gaf aan tevreden te zijn met de hoge opkomst en dat bezoekers altijd bij hem terecht kunnen voor vragen of opmerkingen over het project. Mocht u contact willen opnemen met Sasa Jankovic, schroom niet om te mailen naar sasa.jankovic@rws.nl.
Download hier de presentatie van de informatiebijeenkomst.