Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, wordt de vluchtstrook ter plaatse afgezet en is een gedeeltelijke wegafsluitingen nodig. De hinder voor het verkeer zal echter beperkt zijn, mede omdat een deel van het verkeer langs de werkzaamheden kan rijden en er plaatselijke omleidingsroutes beschikbaar zijn. Verder is het mogelijk dat omwonenden geluidhinder ervaren. Belanghebbenden kunnen met vragen terecht bij de 0800-lijn van Rijkswaterstaat (0800-8002).
Voorafgaand aan bomenkap voert Rijkswaterstaat altijd ecologisch onderzoek uit. Waar nodig neemt Rijkswaterstaat maatregelen om soorten te beschermen en de leefomgeving minimaal aan te tasten. Zo vindt de kap buiten het broedseizoen plaats en houden we ons aan de Wet Natuurbescherming. Rijkswaterstaat onderzoekt waar er ruimte is voor herplant van de gekapte bomen.
Rijkswaterstaat werkt aan robuuste bospercelen. Bij de inrichting en het beheer van bermen kiest Rijkswaterstaat voor diversiteit in boomsoorten en leeftijden. Zo zorgen we dat bomen minder vatbaar zijn voor ziekten en dat de bomen die er staan niet allemaal even oud zijn. Dit komt de dieren en planten in het gebied ten goede, voorkomt grootschalige kap in de toekomst en zorgt voor permanente koolstofvastlegging, wat weer ten goede komt aan het klimaat.